Norime atkreipti dėmesį į įvedamą griežtesnę tvarką kepimui naudojimo aliejaus kontrolei.
Nuo šių metų birželio 1 d. įsigalioja sveikatos ministrės išleisti norminiai pakeitimai LIETUVOS HIGIENOS NORMA HN 15:2005 „MAISTO HIGIENA“. Akcentuojame IV skyriaus (Specialieji maisto ruošimo, tvarkymo ar perdirbimo reikalavimai), 27 punkto ketvirtą papunktį kur nustatomas reikalavimas tikrinti kepimui naudojamo aliejaus laisvųjų riebalų rūgščių koncentraciją riebaluose.
Ištrauka iš Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministrės „Lietuvos higienos norma HN 15:2005 „Maisto higiena“ 2015 m. vasario 12 d. įsakymo Nr. V- 204 redakcijos).
27.Draudžiama
<…>
27.4. kepimui naudoti kepti neskirtus riebalus arba riebalus, pakeitusius jiems būdingą spalvą, kvapą, skonį. Įmonės, kuriose šiluminiam maisto produktų apdorojimui skirti riebalai yra naudojami daugiau kaip vienai gaminių partijai gaminti, laisvųjų riebalų rūgščių koncentracija turi būti tikrinama specialiais tam skirtais testais. Laisvųjų riebalų rūgščių koncentracija riebaluose neturi viršyti 2,2 proc. Kai laisvųjų riebalų rūgščių koncentracija pasiekia 2,2 proc., riebalus būtina pakeisti;
3M riebalų stebėsenos testai
Kad visada būtumėte tikri dėl riebalų kokybės ir žinotumėte, kada reikia juos keisti, skirtas 3M riebalų (aliejų) kokybės stebėsenos testas.
3M LRSM popierinės riebalų tikrinimo juostelės yra skirtos nustatyti suskilusių riebalų kiekį kepimo riebaluose. Tai yra reikalinga norint sužinoti, kada riebalai turi būti keičiami, kad garantuotume maisto kokybę bei užtikrintume vienodą skonį.
Įprasto naudojimo metu riebalai nuolat skyla. Šiam procesui būdinga sudėtinių molekulių struktūros modifikacija. Daugiausiai susiformuoja šalutiniai produktai – poliniai junginiai bei laisvosios riebiosios rūgštys.
3M žemo diapazono riebalų stebėsenos testas (angl. The 3M Low Range Shortening Monitor, LRSM) pagal laisvųjų riebiųjų rūgščių koncentraciją nustato riebalų skilimo laipsnį.
Testas atliekamas naudojant specialią 3M kieto popieriaus juostelę (0,7 x 9,5 cm), kurios vieno galo plotį skersai dalija keturios mėlynos linijos.
Naudojimas: Esant darbinei temperatūrai (nuo 160°C iki 185°C) 3M LRSM juostelė įmerkiama į riebalus. Riebalų skilimo etapas netiesiogiai nustatomas suskaičiavus geltonas juosteles. Kai riebalai suskyla, padidėja laisvųjų riebiųjų rūgščių koncentracija, tai nurodo pasikeitusios spalvos 3M LRSM juostelės linijų skaičius.
Įsigyti 3 M juostelių galite:
KAUNE Tel. +370 37 361432
VILNIUJE Tel. +370 5 2338879
KLAIPĖDOJE Tel. +370 46 366990